TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Görev ve sorumluluklar
TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
1- Belediye sınırları içerisinde temizlik çalışmalarının aksamadan yürütülmesi işlemlerin yapılmasının kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
2- Belediye sınırlarının içerisindeki çöplerin toplanması, çöp toplama alanlarına nakil edilmesi, cadde ve sokakların süpürülmesi, yıkanması işlerinin yapılması bu amaca ilişkin çalışma plan ve programının belirlenmesi, yüklenici firmaya ait Araç ve İş Makine kiralama hizmet alım işi bu plan dâhilinde çalışmalarını sürdürmesi işlemlerin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırmasını sağlamak.
3- Temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere Araç ve iş Makine kiralama hizmet alım işi yaptırılmasına ilişkin ihale dosyalarının hazırlanması, ihale iş ve işlemlerinin takip edilmesi, sözleşmelerinin hazırlanması, işin yapılan sözleşme ve şartnamelere uygun yapıldığını kontrol ve takip edilmesi işin sözleşme hükümlerine göre sonuçlandırmasını sağlamak.
4- Yüklenici firma ile Belediye arasındaki iletişimin sağlanması gerekli bilgi ve belgelerin zamanında temin edilmesini sağlamak.
5- Mahallelerde bölge bazlı olarak yapılmakta olan çöp toplama ve dezenfeksiyon sokak ve caddelerin süpürülüp yıkanması çalışmalarının istenen verimlilik ve belirlenen programdaki gün saatlerde yapılması işlemlerinin yapılmasını kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
6- İlçe içerisindeki pazar yerlerinin yıkanması ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasını kontrol ve takip edilerek sonuçlanmasını sağlamak.
7- Hastaneler, okullar, askeri bölgeler evler, işyerleri, pazar yerlerinin çöplerinin toplanması çalışmalarının etkili biçimde yürütülmesini, kontrol ve takip edilerek sonuçlanmasını sağlamak.
8- Çöp toplama işleminin merkezi yerler ve caddelerde, yaya ve taşıt trafiğini engellemeyecek şekilde yapılması için gerekli programlama işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
9- Kurban Bayramından sonra kurban kesim yerinin temizliğinin yapılmasını sağlamak.
10- Bağlı ekiplerle birlikte mahalleler dolaşılarak gerekli önlemlerin yerinde tespit edilmesi, önlemlere uygun olarak işlemlerinin yapılmasını takip ve kontrol edilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
11- İhaleye verilerek yapılan Araç ve iş Makineleri kiralama hizmet alım işine ilişkin ihale dosyalarının ve hak edişlerinin takip edilmesi, şartnameye aykırılık tespiti halinde, yüklenici firmaya cezai müeyyide uygulanması işlemlerinin yapılmasını, kontrol ve takip edilerek yapılmasını sağlamak.
12- Müdürlük çalışmalarına ilişkin aylık ve yıllık faaliyet raporlarının hazırlanmasını sağlamak.
13- Yürütülen faaliyetlerle ilgili olarak gerek doğrudan ve gerekse de iletişim merkezine gelen şikâyetlerle ilgili olarak gerekli araştırmaların yapılması, ilgili kişi veya kurumlara gerekli cevapların verilmesini sağlamak.
14- Yetkili müdürlükle işbirliği içerisinde çöp konteynır ile birimde kullanılmakta olan makinelerinin bakımının yapılması, ihtiyaç olması durumunda yeni konteynır alım işlerinin yapılmasını sağlamak.
15- İlçedeki meydan, cadde sokak kaldırım, yaya alanı ve pazar kulanım alanları dahil tüm alanların süpürülmesi yıkanması dezenfeksiyon yapılması devamlı olarak temiz tutulmasını sağlamak.
16- Atıkların zamanında ve kent yaşamına olumsuzluk vermeyecek şekilde toplanması için yöntemler araştırmak ve uygulamak.
17- Günlük olarak göreve çıkan çöp araçlarının şantiyeye döndüklerinde çöp haznelerinin yıkanmasını ve ilaçlanmasını sağlamak.
18- Müdürlük personelinin daha başarılı olabilmesi için hizmet konusunda eğitime tabi tutmak, sağlık ve iş güvenliği konusunda gerekli eğitim ve sağlık taramasını sağlamak.
19- Çöp gününde önce zamansız çıkarılan çöpleri acil çöp ekibiyle toplamak çöplerin ilan edilen zamanında çıkarılması için bilinçlendirme çalışmaları yapmak, önleyici tedbirler almak, alınan önlemlere uymayanlar hakkında yasal işlem yapılmasını sağlamak.
20- Görevle ilgili her türlü iç ve dış yazışmaları yapmak, başkana, encümene, meclise teklifler sunmak, verilen kararları uygulamak.
21- Mer'i mevzuatın öngördüğü diğer görevler ile bakanlıkça verilen görevlerin icra edilmesini sağlamak.
22- Belediye Başkanının ve/veya yetki verdiği Başkan yardımcısının gözetimi ve denetimi altında mer'i mevzuat gereği müdürlüğün sevk ve idaresinin organize edilmesini, kadrolar arasında görevlerin dağıtılmasını iş ve işlemlerin tanzimine ilişkin dahili düzenlemeler yapar.
23- Bu yönetmelikte belirtilen müdürlük hizmetlerinin zamanında verimli ve düzenli şekilde yürütülmesini sağlamak.
24- Personellerin puantaj cetveli ve izinleri düzenlemek her türlü özlük ve sosyal haklarını izlemek müdürlüğün çalışma konuları ile ilgili kuruluş ve birimlerle işbirliği kurmak.
25- Müdürlüğün çalışmalarını mevzuata uygun düzenlemek haftalık ve aylık çalışma programı hazırlamak gerçekleşmesi için gereken araç ve gereçleri teminini sağlamak.
26- Müdürlükçe yapılan çalışmalara ilgili olarak belirli aralıklarla toplantılar düzenlemek çalışmalar ile ilgili değerlendirmeler yapmak personellerle ilgili izin hastalık ve çekilme gibi nedenlerle ayrılanların yerine bir başkasının görevlendirilmesini ve hizmetlerin aksamamasını için gerekli önlemleri almak.
27- Çalışma verimini artırmak için kanunları, idari ve genel yargı kanallarını ve bunlarla ilgili kanunları takip etmek, satın almak gibi durumlarla personellerinde yararlanmasını sağlamak.
28- Müdür, Müdürlük personelinin devam /devamsızlığından sorumludur. Personelin yapacağı işle ilgili görevlerinin neler olduğunu düzenlenecek bir iç yönergeyle, tek tek açıklamalı bir şekilde belirtilerek personele bu yönergede belirtilen görevleri eksiksiz ve sürekli olarak çalışma içinde bulundurulacaktır.
29- Müdür görev ve çalışmaları yönünden Belediye Başkanına karşı sorumludur.
30- Müdürlüğün yıllık faaliyet planı Başkanlığın stratejik hedeflerine göre hazırlanır.
31- Görev alanı içinde bulunan faaliyetler için uzun, orta ve kısa vadeli planlar hazırlar, bu doğrultuda çalışmalar düzenler ve personeli denetler.
32- Temizlik İşleri Müdürü Harcama yetkilisi, disiplin amiri ve birinci sicil amirliği görevini yürütür.
33- Kampanya düzenlemek: Ġlçe halkının temizlik konusunda bilinç düzeyini yükseltmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek ve bu konuda kitle iletişim araçlarından azami ölçüde yararlanmak, Pankart ve afiş asmak, bildiri dağıtmak ve kamu kurum ve kuruluşlar kampanya 'ya davet etmek.
34- Çöp konteynırlarının belli periyotlarla zemine kireçlemek ve dezenfekte ettirmek, davet etmek geniş kapsamlı katılım sağlamak.
35- Temizlik İşleri Müdürlüğünce verilen görevleri yerine getirir. İhale dosyalarını hazırlar, Mal alım işleri ile ilgili işlemleri yapar alınan mal depoya giriş ve çıkışlarının kontrolünü yapar. Gelen evrakları dosyalar ve kaldırır. Yüklenicilere ait olan hak edişleri düzenler. Tüm resmi tebligatları müdürlük adına alır. Dosya ve belgelerin gereğini yerine getirir ve arşivde sorumludur.
36- Memur (personel) Gelen giden evrakların kaydını ve bu evrakı bağlı yazışmaları yapılması gelen tüm besteleri öncelikli belgelerle ilgisi varsa bağlantısını kurar ve sağlar. Müdürlük kalemi met gelen giden evrak defterleri ile müdürlükçe gerekli görülecek diğer defterlerin düzenlenmesini ve işlenmesi işlemlerini sağlar. Temizlik işleri Müdürlüğünce verilen tüm görevleri yerine getirir.
37- Belediye temizlik personelleri tarafında hizmet binası ve kuruma ait sosyal ve kültürel tesislerin temizlenmesi alanlarını temiz olmasına özen gösterir.
38- Ekip başı (çavuş) Müdürlüğe bağlı işçilerin görev yerlerine dağıtımın yapar. Belirli sayıdaki işçilerden ve kendisine verilen bölgenin temizliğinden sorumludurlar.
39- Araç sorumlusu amirlerine bağlı olarak çalışır. Temizlik işlerinde çalışan tüm araçların faal olmasını sağlar. Araçlarda meydana gelen arızaların giderilmesi için Müdürlüğü haberdar eder. Araçların sevk ve idaresini yapar. Arızalı olan araçların yerine çalışacak olan aracı temin etmek.
40- Şoförler temizlik işleri müdürlüğü bünyesinde bulunan araçların sürücülüğünü yapar. Araçların temizliği ve bakımından sorumludurlar. Mesai bitiminde aracını yıkamakla ve yapmakla yükümlüdürler. Müdür ve amirleri tarafından verilen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapar.
41- Depo ve şantiyeden olan malzemelerin düzenlenmesinde giriş ve çıkışların takip etmesinde sağlamakta sorumludur.
42- Operatör müdürlük bünyesinde çalışan iş makinelerini kullanırlar. İş Makinesinin faal olmasını sağlar. Çöp toplama alanına boşaltılan çöplerin araçlara yüklenmesini sağlamak kayan ve batan araçların kurtarılması için yardımcı olmak, müdür ve amirlerin vermiş olduğu işleri zamanında ve eksiksiz yapmak.
43- Temizlik işleri ile ilgili her türlü uyarı ve tebligatları yapmak, uyarıları yapılan ve zamanında istenilen düzeltmeleri yerine getirmeyenlere Zabıta Talimatının tutanak tutularak gerekli cezai işlemler yapmak.
44- Katı atık toplama işçisi katı atık toplama işçisi çöp toplarken boşaltacağı, çöp kabına araca ve çevreye zarar vermeden araca boşalmasını sağlamak, boşaltılan çöp kaplarının geri yerine konulması kapaklarının kapatılması, boşaltırken dökülen ve çöp kabı etrafındaki çöplerin süpürülmesi çöp kabı içerisinde araca zarar verecek bir malzeme olması durumunda alınmayacağını ilgiliye bildirmek, araç boşaltımına gidildiğinden araç dönene kadar bölgede mıntıka temizliği yapmak. Müdür ve amir tarafından tüm görevlerini yerine getirmek.
45- Süpürge işçisi günlük belirlenen güzergâhta ince kaba mıntıka temizliği bittikten sonra sürülmesi gereken yerlerin çöp kabı çevresindeki çöplerin süpürge ile süpürülmesi ve çöp kabına doldurulması, çöp toplama yerlerinde bulunan konteynırların kapaklarının kapatılması görev alanlarında bulunan çöp sepetlerinin sürekli boş olmasını sağlamak.
46- Sıkıştırmalı Çöp Kamyonları, Bir şoför ve 2 işçisiyle birlikte evsel atıkların toplanması görevini yapar.
47- Süpürge Aracı, bir şoför ve bir yardımcıyla birlikte ana arterlerin temizliğini yapar.
48- Arazöz, gerek görüldüğünden meydan ve caddeleri tozlanmaya karşı sulamasını yapar kaldırım ve tretuvarlarının yıkanmasını yapar.
49- İş Makinesi, işçilerin el ile yapamayacakları işleri yapar ve açık kamyonlara çöpleri ve çöple karışık molozları yükler. Bir operatör ve yardımcı ile çalışır.
50- Konteyner yıkama aracı, cadde sokak ve meydanlarda bulunan konteynerlerin yıkanmasını ve dezenfektesini yapmak için kullanılır. Bir şoför bir yardımcı personel çalışır.
51- Açık araçlar, çöp araçların almadığı dar sokakların, karışık çöpleri ve kaba gibi iri katı atıkların taşınmasında kullanılır.
52- Boya ve kaynak işleri, bakım ve onarıma ihtiyaç duyulan çöp Konteynerlerinin kaynak işleri ve yanmasını sağlamak.
53- Atıkların ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi ve geri kazanılması işlemlerinin yürütülmesini sağlamak, plan ve projeler hazırlamak, uygulamak ve denetimini yapmak.
54- 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve kanuna bağlı yönetmeliklerle Atık Yönetimi konusunda ilçe Belediyelerine verilen yetki kapsamında iş ve işlemleri yürütmek.
55- Ambalaj atıklarının, “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine" uygun olarak kaynağında ve diğer atıklardan ayrı bir şekilde toplanması, taşınması, geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertaraf edilmesine yönelik çalışmaları yapmak.
56- Atik pillerin “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğine" uygun olarak kaynağında ve diğer atıklardan ayrı bir şekilde toplanması, taşınması, geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertaraf edilmesine yönelik çalışmaları yapmak.
57- Kurum içerisinde ve ilçe sınırlarımızda entegre atık yönetim sistemini oluşturmak amacıyla "Sıfır Atık Yönetmeliğine” uygun çalışmalar yapmak.
58- Gerek görülmesi halinde lisanslı toplayıcılarla ve diğer kuruluşlarla Yasa ve Yönetmelikler kapsamında koordinasyon sağlamak ve işbirliği yapmak.